Journalist är yrke där du får vara kreativ inom vissa ramar. Det är många krav som ska uppfyllas, framför allt gäller uppdragsgivarens krav på att många ska vilja läsa det du skriver. Underordnat det finns krav på nyhetsvärde, eller att vinkeln är originell eller på annat sätt angelägen. Det ställs givetvis också krav på artikelns struktur, längd och språk. Ett avgörande krav är sanningshalten, det som främst skiljer journalistik från skönlitteratur.

Sanningshalten verifieras bäst med så kallade case med vittnesmål. I vissa fall vet du från början vem du ska intervjua, men ska du göra ett scoop behöver du leta dig fram till någon som kan vilja komma med det stora avslöjandet, som du citerar. Att bli belagd med att föra osanning kan också vara ett scoop, om personen ifråga har andras förtroende. Till vissa artiklar krävs alltså många intervjuer, som alla kan vara värdefulla.

Varför journalism?

Den mest utmanande journalistiken: grävjobbet

En av mina förebilder när det kommer till avslöjande grävjournalistik är Janne Josefsson. Han har de två senaste decennierna varit journalist och programledare för SVT:s Uppdrag Granskning. De flesta som blivit granskade av Janne Josefsson hatar honom, och makthavare som inte har rent mjöl i påsen fruktar honom. Han har själv erkänt att han ibland har gått alldeles för hårt fram. Hans program och retorik är systematisk och stenhård när det gäller.

Janne Josefsson slog längre underifrån men blev under de senaste åren själv en tung makthavare för den så kallade tredje stadsmakten. Men för oss som inte är lika modiga är han fortfarande en förebild, eftersom det är oss han slåss för. En framgångsrik journalist gör skillnad och påverkar lagstiftning, policies och chefers och vanliga människors synsätt, och det gjorde Janne Josefsson. I det lilla vill jag också kunna göra skillnad, något som nog alla journalister drivs av.

Den journalistik som Janne Josefssons gör är rejält utmanande, och det lockas jag av. En del journalistik är mer rapporterande, som nyhetsjournalistik, annan analyserande. Många texter är livsstilsjournalism som får läsaren att drömma sig bort. Gemensamt är ändå friheten och kreativiteten som krävs för att inte bara texten utan även idén till texten ska växa fram. Och det är under de fria och kreativa skrivarperioderna jag njuter mest, bortsett det ögonblicket då jag ser texten publicerad, förstås.