När journalistbranschen får frågan om vem är den bästa journalisten är det den framlidne Hannes Råstam många svarar. Han var en grävande journalist som arbetade på SVT och ledde program som Uppdrag Granskning för vilket han mottag flera svenska och internationella priser för. Mest känd blev han för programmet om Osmo Vallo som senare gav honom Bonniers Stora Journalistpris för 1998. Han blev även uppmärksammad för dokumentären om Thomas Quick 2010 som han tilldelades Guldspaden för.

Barbro Alving mer känd under signaturen Bang är en av århundradets bästa journalister och skribenter. Hon började sin journalistkarriär på Svenska Dagbladet 1928 men spenderade mestadels av sin yrkesverksamma tid på Dagens Nyheter. Barbro Alving blev en världskorrespondent som sändes ut till Spanien för att skildra inbördeskriget 1936. När Tyskland invaderade Norge året senare var hon den utsända och hennes rapporter gjorde att hon senare blev en av de mest inflytelserika journalister inom svensk press.

Bästa internationella journalisterna

De bästa journalisterna i historien

En av de främsta genom tiderna i världen är Joseph Pulitzer som har journalistpriset Pulitzer utnämnt efter sig. Född i Ungern 1947 och utvandrad till USA tog Joseph Pulitzer nyhetsvärlden med storm. Han var en grävande journalist som avslöjade politisk korruption och maktmonopol och skrev för att organisera arbetare för att skapa ett bättre USA. När han levde var han en av de mest inflytelserika journalisterna i USA och har efter sin död fortsatt att påverka.

Texasfödda Dan Rather är inom tv-journalistiken en av de absolut största genom tiderna. Han startade sin karriär på CBS 1959 och steg snabbt i grad inom tv-nätverket. Han var på plats vid mordet på Kennedy och blev 1964 CBS speciella reporter för Vita Huset. Efter det var Dan Rather utrikeskorrespondent i Vietnam och Storbritannien. Han har under sin karriär gjort CBS news, CBS 60 minuter och blivit känd som en av CBS främsta nyhetsreportrar.

En av de allra mest kända journalisterna i världen är Christiane Amanpour med brittiskt-iranskt ursprung. Hon gick på Rhodes Islands universitet och började på CNN 1983 som lärling men hennes karriär steg snabbt. Redan 1986 var hon utrikeskorrespondent i Östeuropa och hade rapporterat från Iran-Irak-kriget året innan. Hon fick sitt stora genombrott 1990 när hon var CNN:s utsända till kriget i Kuwait. Efter det har hon lett sitt egna intervjuprogram och blivit CNN:s mest populära profil.