Stora journalistpriset räknas som det mest prestigefyllda man kan vinna i Sverige. Juryn består av framstående journalister med stor erfarenhet. Vinnare av den mest prestigefyllda klassen år 2019 var Bibi Rödöö. Min dröm är att en dag komma så långt att jag får bli ansvarig för ett program som är populärt i hela landet vilket Sommarpratarna är. Jag vet att jag har en lång väg framför mig men det är ett av mina mål.

Även om drömmen är att nå så långt som Bibi Rödöö låter det ännu mer spännande att vinna ett pris som till exempel Årets avslöjande. Nu var det ju inte jag som avslöjade att Swedbank kan ha använts för penningtvätt men att jobba som undersökande journalist skulle vara intressant. Kanske jag skulle börja med att ha mer koll på lokalpolitikerna. Att avslöja lögner och saker som inte går rätt till inom kommunerna borde inte vara så svårt.

Beundransvärda svenska journalister

Populära svenska journalisterRöda Korsets journalistpris är ett beundransvärt pris eftersom det delas ut till någon som har gjort en journalistisk gärning som upplyser om människors situationer vid till exempel katastrof. Randi Mossige-Norheim fick Röda Korsets journalistpris två gånger. Hennes reportage om en vitrysk kvinna som lever gömd i Sverige ledde till att hon fick priset 2009 och 2014 fick hon det för sin omtalade TV-serie Narkotikalandet. Hon har dessutom fått flera andra priser som visar hennes yrkesskicklighet och popularitet.

Det finns så många duktiga journalister men det verkar som om de som fortsätter sin karriär som författare blir de mest populära hos folket. Se bara på Liza Marklund. Hon gick en kurs i journalistik på folkhögskola, jobbade på flera tidningar och idag är hon en Sveriges mest populära författare. Jag har redan skrivit inledningen till min egen bok och en dag ska jag bli lika populär som Liza Marklund.

För att bli tilldelad olika journalistpriser krävs att du skriver något avslöjande eller något som verkligen berör folk. Det ligger mycket jobb och undersökande bakom eller att man helt enkelt lyckas skapa ett intressant program som hela Sveriges befolkning vill lyssna på. Det gäller att sticka ut och göra något riktigt farligt, extremt eller roligt. Var ska man egentligen börja för att bli en av dem som lyckas knipa hem ett av de prestigefyllda priserna?