Först och främst måste en journalist kunna skriva bra. Bästa sättet att lyckas med det är att skriva mycket och läsa många bra texter. Att uttrycka sig i skrift är inte detsamma som att tala. I skrift behöver du vara mer noggrann med val av ord och uttryck. Texten ska vara behaglig att läsa och läsaren ska vilja veta hur det går och vad som hände sedan. Slarva inte utan läs och redigera din text flera gånger.

Om journalistik bara handlade om skrivande kunde du lika gärna drömma om att vara författare. Att vara journalist är ett socialt yrke. Du kommer dagligen att ringa och mejla människor och be om intervjuer och information. För att få ut så mycket som möjligt måste du få människor att öppna sig, och ge dig det där extra. Ställ dina kritiska frågor med ett nyfiket leende. Men undvik inte de kritiska frågorna, det är du som sätter agendan.

Tips för att bli en bra journalist

Tidspress och lägre arvoden

Som journalist arbetar du ofta under tidspress. När du får ett uppdrag – eller säljer in ett – får du ofta en tight deadline. Artikeln ska ju publiceras. Fördela ditt förarbete – research och intervjuer – väl så du har tid att skriva själva artikeln. Planera om möjligt in så du kan sova på texten, så löser sig ofta tveksamheter och texten blir bättre. Skriver du nyhetstexter måste du kunna göra fritt i kalendern och lära dig arbeta under tidspress.

Tiderna har blivit tuffare för frilansjournalister så det är viktigt att du har originella idéer på pitchar som bara du kan leverera. Ta reda på vilka tidningar som verkar inom det område du skriver och mejla dem dina pitchar. Ta gärna rygg på en fotograf. Skriv om ämnet, din vinkel och förslag på inledning. Kom gärna med flera idéer. Ge inte upp, det finns tidningar som får så många pitchar att de inte ens skriver och tackar.

Arvodena i branschen har gått ner kraftigt på senaste tiden. Konkurrensen är stor då journalist inte är en skyddad titel. Idag finns ett stort antal contentbyråer som levererar material till tidningar, en mellanhand som alltså pressar lönerna ytterligare. De har både anställda och anlitar frilansare, så försök få en en fot där. Sök brett och var beredd att flytta för att börja jobba på en landsortstidning. Samtidigt är nätet din vän och många journalister jobbar på distans.